Telos.si prva stran
Nahajate se na: Nazaj na prvo stran >>
Ruckus Wireless | Študija primera | Grand Hotel Metropol Portorož

Študija primera - Brezžično omreženje Grand Hotela Metropol Portorož

Grand Hotel Metropol (www.metropolgroup.si) uživa ugled enega najbolj prestižnih hotelov v Sloveniji. Ker živimo v časih ko si bivanje v hotelu brez internetnega dostopa težko predstavljamo, so si tudi v podjetju Metropol Group d.d., ki hotel upravlja, želeli to storitev ponuditi svojim gostom. V času gradnje v sobah ni bila načrtovana možnost internetnega dostopa. Tako je v hotelskih sobah prisotno le ožičenje za elektriko, telefon in televizijo (preko koaksialnega kabla). Zaradi specifične arhitekture samega hotela, je bila naknadna namestitev UTP ožičenja mogoča samo po jaških, ki potekajo po sredini hotela. To onemogoča razvejanje UTP kablov do posameznih sob, znatno pa je otežena tudi izgradnja brezžičnega omrežja. Standardne dostopne točke za dostop na lokalno omrežje potrebujejo mrežni priključek na lokaciji namestitve. To je v primeru Grand Hotela Metropol pomenilo, da je z brezžičnim signalom možno pokriti samo osrednji del hotela, medtem ko so gostje v sobah, ki so v krakih, brez signala. Z brezžičnim omrežjem so v hotelu uspeli pokrili le 17 sob v sredini hotela. Posledično so se v srečevali s številnimi pritožbami s strani gostov, ki so bivali v ostalih sobah. Pojavila se je potreba po opremi, ki bi omogočala postavitev brezžičnega omrežja, ki bi s signalom pokrivalo vseh 107 sob hotela.

Brezžični sistemi Ruckus Wireless ZoneFlex

Zahteve uporabnika je popolnoma izpolnjeval ter celo presegal centralno upravljani profesionalni brezžični sistem ZoneFlex, našega principala Ruckus Wireless. Za pokritost celotnega hotela z brezžičnim signalom smo uporabili unikatno sposobnost sistemov Ruckus Wireless ZoneFlex, imenovano SmartMesh. Ta omogoča posamezni dostopni točki, poleg običajnega delovanja, vzporedno prenašati brezžični signal do dostopnih točk brez priključenega UTP kabla. Tako imenovana Mesh dostopna točka se preko brezžičnega omrežja poveže z drugo dostopno točko, ki je na lokalno omrežje povezana z UTP kablom. Tako je omogočena Mesh dostopni točki povezava v omrežje brez prisotnosti UTP ožičenja. Vsaka točka v Mesh omrežju neprestano ugotavlja s katero DT naj se poveže. V primeru okvare ali padca propustnosti pod nastavljen nivo, kar se zgodi kot posledica velike obremenjenosti ali večjih motenj, sistem v realnem času izračuna novo optimalno pot signala. Wi-Fi Meshing je ves čas nadzorovan s strani Zone Director-ja, centralne kontrolne enote za nadzor dostopnih tock. To pomeni, da je spreminjanje lokacije in dodajanje dostopnih točk zelo enostavno opravilo, saj je ves proces popolnoma avtomatiziran. Omogočen je centralen nadzor do 250 dostopnih tock ZoneFlex. Velika prednost uporabe dostopnih točk ZoneFlex 2942 v hotelskih aplikacijah je tudi v sami obliki , ki se izredno lepo zlijejo z okoljem. Na zunajem delu ni vidnih nobenih anten ali ožičenja. Veliko gostov zamenjuje dostopne točke z običajnimi stenskimi lučkami. G. Franc Kunc, vodja IT oddelka v skupini Metropol Group pravi: "Odkar smo v Hotelu Metropol uvedli sistem ZoneFlex ni bila potrebna niti ena servisna intervencija. V tem času je bilo v knjigo pohval zapisanih kar nekaj pozitivnih kritik na račun dobrega brezžičnega omrežja v hotelu. Zaradi splošnega zadovoljstva z opremo s strani vodstva, informatikov in gostov, se delajo načrti za vključitev brezžičnega omrežja s sistemom ZoneFlex tudi v druge hotele, ki jih ima podjetje v lasti.

Prikaz delovanja sistema ZoneFlex

Za pokritje vseh 107 hotelskih sob v sedmih nadstropjih z brezžičnim signalom, smo potrebovali le devet dostopnih točk ZoneFlex 2942 in eno napravo za centralni nadzor ZoneDirector 1012. Na spodnji sliki vidimo, da smo tri dostopne točke v lokalno omrežje povezali z UTP kablom, medtem ko ostalih šest dostopnih točk deluje kot Mesh dostopne točke, torej se preko brezžičnega omrežja povezujejo na tri dostopne točke, ki so na lokalno omrežje priključene z UTP kablom. Dostopne točke, ki so na omrežje priključene z UTP kablom, smo postavili na sredino 1.,3. in 5. nadstropja, kjer je ožičenje prisotno. S tem smo s signalom pokrili vse sobe v sredini hotela in poskrbeli za Mesh povezovanje ostalih dostopnih točk. V 2.,4. in 6. nadstropju smo uporabili po dve Mesh dostopni točki, ki smo ju postavili na skrajna konca nadstropij. S tem smo pokrili vse sobe, ki so v obeh krakih hotela. Za samo montažo ter priključitev dostopnih točk na električno in lokalno omrežje in vse nastavitve, smo potrebovali le slabih pet ur, kar je izredno malo časa, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da smo z brezžičnim signalom pokrili vseh 107 sob hotela. V vseh sobah v hotelu je po namestitvi prisoten signal vrhunske kvalitete, s signalom pa so pokriti tudi lobby, restavracije in terasa. Implementacija dostopnih točk ZoneFlex občutno zmanjša stoške namestitve, saj potrebujemo precej manjše število enot za pokritje željenega področja.

Prikaz namestitve dostopnih točk ZoneFlex 2942

Z vključitvijo devetih dostopnih točk ZoneFlex 2942 in centralne kontrolne enote ZoneDirector smo uspeli Grand Hotelu Metropol zagotovoti popolno pokritost celotnega objekta z brezžičnim signalom vrhunske kakovosti. Obenem smo s pomočjo Mesh funkcionalnosti zaobšli omejitve pri namestitvi zavoljo izostanka UTP ožičenja v hotelu. Le tri dostopne točke na sredini hotela so žično povezane v Ethernet omrežje, ostali 6 prejema signal od povezanih dostopnih točk.

Kliknite za pdf letak s predstavitvijo

Uporabljena oprema:

 

IoT Sedaj! Pridružite se revoluciji, ki spreminja svet
4G M2M - profesionalne rešitve in oprema za industijsko mobilno povezovanje
Ruckus - preprosto boljši Wi-Fi
     
domov | program | rešitve | o podjetju | kontakt | novosti

© Telos d.o.o. 2002-2024